Vijveronderhoud voor lente 2024: alle stappen om je vijver gezond te houden

Goed onderhoud van je vijver is belangrijk om het water in je vijver gezond te houden voor je vissen en planten. In elk seizoen is het weer en klimaat anders en heeft dit impact op je vijver. In de lente gaan de temperaturen weer omhoog en schijnt de zon langer dan in de winter. Voordat de lente aanbreekt is het belangrijk al een paar goede voorbereidingen te treffen zodat je vijver gezond blijft.

In dit artikel zullen we alle voorbereidingen en onderhoudstaken tijdens de lente uitgebreid bespreken. Zo kun je je vijver gemakkelijk onderhouden, blijven je vissen en planten gezond en kun je in de lente en zomer uitgebreid genieten van een levendige vijver!

1. Effecten van het weer in de lente op je vijver

In de lente stijgen de temperaturen weer en gaat de zon meer schijnen. Dit zorgt ervoor dat het ecosysteem in je vijver uit de winterslaap komt: de activiteit en metabolisme van planten en vissen gaat omhoog en ook alg en bacteriegroei worden gaan weer omhoog. Door de hogere watertemperaturen is er weer meer zuurstof uitwisseling tussen het water in je vijver en de lucht erboven.

De warmere omstandigheden en verhoging in activiteit kunnen ervoor zorgen dat je een algen explosie krijgt in de eerste warmere, zonnige, dagen. Water kan troebel worden en vissen kunnen daardoor ziek worden. Zorg er dus voor dat je goed bent voorbereidt op de eerste warme dagen in de lente.

2. Hoe bereid je je vijver voor op de lente?

De lente staat op het punt te beginnen! Soms kan in februari of maart al de eerste warme dagen voorkomen. Hoe zorg je ervoor dat je vijver klaar is voor deze hogere temperaturen en om de lente in te gaan?

  • Repareer schade ontstaan in de winter
    Het kan zijn dat apparatuur, folie of ornamenten in de winter kapot zijn gegaan door vriezen. Repareer dit zo snel mogelijk.
  • Controleer waterkwaliteit
    Controleer de kwaliteit van je vijver door parameters zoals pH, ammoniak, nitraat en nitriet uit te lezen met een testkit. Zorg ervoor dat je bij uitschieters water ververst, het filter goed werkt en gebruik eventueel middelen om te compenseren.
  • Schakel vijverapparatuur weer in
    Zorg dat je vijverapparatuur weer aan staat zodra periodes van vorst voorbij zijn en er warmere temperaturen aan staan te komen. Heb je deze vorstvrij binnen opgeslagen? Zet de apparatuur weer terug in de vijver. Zet een teruggeschroefde regelbare vijverpomp weer op het gewenste vermogen.
  • Vervang UV-c lampen
    Heb je een UV-c apparaat, alles-in-één filter of drukfilter met UV-c? Vernieuw dan de UV-c lamp. De UV-c lamp werkt ca. 8.000 branduren of een seizoen, daarna is de werking op. Voor optimale werking in de lente is het dus belangrijk om een nieuwe UV-c lamp te installeren. Tip: koop direct twee of meerdere UV-c lampen voor meerdere seizoenen. Zo bespaar je in verzendkosten.
  • Vervang filtermateriaal
    Heb je een filtersysteem? Controleer dan of je filtermateriaal nog voldoende is. Het kan zijn dat filtermateriaal na enkele seizoenen beschadigd raakt en minder werkt. Je kunt dit dan vervangen. Doe dit niet te vaak en het beste is altijd maar een deel te vervangen, zo behoud je de goede biocultuur voor filtering.
  • Verwijder (organisch) afval uit je vijver
    Verwijder takjes, blaadjes en ander organisch afval uit je vijver. Zo zorg je ervoor dat dit niet gaat ontbinden en voor een vertroebeling van je vijverwater kan zorgen.
  • Voeg nieuwe planten en vissen toe
    Het begin van de lente is een goed moment om nieuwe planten en vissen aan je vijver toe te voegen. Planten hebben zo nog kans om te groeien en eventueel in bloei te komen later in het jaar.

Zoals je ziet zijn er een aantal stappen die je moet doen om je vijver goed voor te bereiden op de lente. Maar bij goede voorbereiding zul je minder onderhoud hoeven te plegen tijdens de lente en zomer.

3. Welk onderhoud pleeg je tijdens de lente?

Tijdens de lente is de activiteit in je vijver erg hoog. Het leven komt uit winterslaap en dat merk je ook in de onderhoudsactiviteiten. Een warme eerste lentedag kan er zomaar voor zorgen dat je een piek in algen krijgt. Goed onderhoud, regelmatige controle en juiste apparatuur helpen met het helder en gezond houden van je vijver.

  • Zorg voor een goede filtering
    Controleer regelmatig de werking van de filtering van je vijver. Controleer de stroming en of er niet ergens blokkades zitten. Maak regelmatig vuilkorven van vijverpompen schoon zodat de capaciteit goed blijft. Heb je soms last van een algenbloei? Dan kan een UV-c apparaat uitkomst bieden.
  • Ververs regelmatig vijverwater
    Ondanks goede filtering kunnen bepaalde schadelijke stoffen zich opbouwen. Door hoge temperaturen kan er ook veel vijverwater verdampen. Ververs daarom regelmatig het water in je vijver en voeg nieuw water toe.
  • Voeg bacteriën toe voor balans
    Na de winterslaap is de balans in je vijver nog niet optimaal voor de lente. Het kan zijn dat algen en andere micro-organismen de overhand krijgen op een eerste warme dag. Het kan dan verstandig zijn om bij het opstarten van je vijver in de lente goede bacteriën toe te voegen die helpen met het eco-systeem van je vijver.
  • Voeg meststoffen toe voor planten
    Planten hebben verschillende bouwstoffen nodig om te groeien. Veel hiervan kunnen planten uit de afvalstoffen van vissen en ander organisch materiaal halen (zie ook ons artikel over het eco-systeem in je vijver). Toch kan het raadzaam zijn om planten (zeker in de lente) te helpen met extra meststoffen. Zo groeien je planten sneller en beter en staan ze later in de lente en zomer beter in bloei.

Shop direct

4. Tips voor apparatuur in je vijver tijdens de lente

Wij adviseren het volgende voor je vijverapparatuur in de lente:

  • Schakel alle apparatuur zoals filter, UV-c, fonteinen en watervallen weer aan tijdens de lente en zet deze weer op het reguliere vermogen
  • Vervang UV-c lampen zodat deze weer optimaal werken
  • Vervang eventueel filtermateriaal wanneer deze beschadigd zijn of mindere werking hebben

5. Na de lente

De lente is (bijna) afgelopen en de zomer komt eraan! Dit betekent dat je vijver vol in bloei is. Er komen warme temperaturen aan en mogelijk ook vakantieperiodes. Lees in ons artikel alles over wat te doen met voorbereidingen en onderhoud van de vijver voor de zomer.

Terug naar blog