Complete gids over drukfilters voor je vijver

Een drukfilter is een filter voor je vijver waar het water dat door het filter loopt onder druk blijft staan. Dit heeft als voordeel dat je de uitvoer van een drukfilter kunt gebruiken voor bijvoorbeeld een waterval of beekloop. Wist je dat de meeste drukfilters nog veel meer voordelen hebben? Zoals bijvoorbeeld een makkelijke reinigingsfunctie en ingebouwd UV-c apparaat. Dit maakt een drukfilter een ideale filter voor je vijver. Lees in dit artikel alles over een drukfilter en of deze geschikt is voor je vijver.

1. De voordelen en nadelen van een drukfilter op een rijtje

We zetten direct de voordelen en nadelen van een drukfilter voor je op een rijtje. Lees verder in dit artikel alles over hoe een drukfilter werkt en wat je ermee kunt.

Drukfilter vijver bij een waterval opgesteld
Een drukfilter opgesteld bij een vijver

 Voordelen

  • De uitvoer van de drukfilter staat onder druk en uitvoer water kun je daarom nog gebruiken naar een waterval, beekloop of UV-c apparaat
  • Vaak makkelijk te reinigen met reinigingsfunctie en vuil water afvoer
  • Drukfilter neemt niet veel ruimte in door compacte vorm
  • Drukfilter is in te graven, zodat deze onzichtbaar zijn werk doet naast je vijver
  • Drukfilter komt vaak al met een UV lamp ingebouwd, deze helpt met het bestrijden van zweefalgen en andere micro-organismen

Nadelen

  • Een drukfilter is niet geschikt voor hele grote vijvers, maar beter geschikt voor kleine tot middelgrote vijvers
  • Door compacte vorm heeft de UV-c lamp mogelijk niet altijd voldoende capaciteit voor je vijver, je kunt de uitvoer van je drukfilter echter makkelijk aansluiten op een extra UV-c apparaat
  • Je hebt een vijverpomp met de juiste capaciteit nodig bij drukfilter.

2. Hoe werkt een drukfilter?

Drukfilters filteren en reinigen het water in je vijver door middel van verschillende processen en filtermedia. Hieronder zetten we de belangrijkste processen voor je op een rijtje.

Drukfilter sponsen binnenkant

Binnenkant van een drukfilter met filterspons en reinigingsmechanisme

Vortex zorgt voor losweken vuildeeltjes

Door de unieke ronde vorm van een drukfilter en het water welke onder druk de kamer in wordt gepompt, komt het water in een ‘vortex’ beweging. Het kolkt van de bovenkant naar de onderkant van het filter. Dit helpt met het losweken van vuildeeltjes uit het water welke kunnen worden opgenomen door de filtermatten. Zo worden grotere vuildeeltjes gefilterd uit het water.

Biologisch filter zorgt voor goede stikstofcyclus

Een biologisch filter is essentieel voor je vijver. Dit filter ontstaat door bacteriën welke schadelijk ammoniak omzetten in nitriet, en schadelijk nitriet weer omzetten in het betere nitraat. Dit wordt ook wel de stikstofcyclus genoemd. Dit biologisch filter ontstaat vanzelf in je vijver, maar je hebt vaak een extra filtersysteem zoals een drukfilter nodig om voldoende filtering te krijgen voor de afvalstoffen in je vijver.

In een drukfilter zorgen verschillende soorten filtermatten en bio-bollen voor de ideale kweekbodem voor de nodige bacteriën om je bio-filtering te starten. Deze zorgen voor een gezonde en heldere vijver zodat je kunt genieten van je gezonde rondzwemmende vissen!

Lees hier alles over het eco-systeem in je vijver.

UV lamp zorgt voor bestrijding zweefalgen

Naast het filteren van vuildeeltjes en schadelijke stoffen, zijn er ook micro-organismen zoals algen welke je liever niet teveel in je vijver wilt hebben. Algen kunnen voor troebel water zorgen en een teveel aan algen kan zelfs schadelijk zijn voor je vissen en planten. Het belangrijkste om algen te voorkomen is een goede balans in je vijver met afvalstoffen, voer en filtering hiervan. Een UV-c apparaat kan helpen met het bestrijden van algen door deze met UV-c licht te bestrijden. Algen krijgen zo geen kans om verder te groeien en je vijver zal helderder worden. Met een ingebouwd UV-c apparaat in je drukfilter zorg je dat je alles-in-een hebt om je vijver te filteren en te reinigen.

Heb je meer capaciteit aan UV-c nodig? Breidt dan eenvoudig je drukfilter uit met een extra UV-c apparaat. Je plaatst deze gemakkelijk na de uitvoer van je drukfilter.

3. Eenvoudig reinigen van je drukfilter

Filtermatten en biobollen worden na verloop van tijd vervuild door vuildeeltjes uit je vijver. Het is dan nodig deze filtermaterialen te reinigen. Bij een doorstroomfilter dien je filtermaterialen uit je filter te halen en af te spoelen onder de kraan of tuinslang. Met een drukfilter kun je echter heel eenvoudig de filtermatten reinigen zonder het drukfilter te openen en de filtermatten eruit te halen.

De BluPressure drukfilters van BluGarda hebben een gemakkelijke reinigingsstand. Wanneer je deze reinigingsstand gebruikt kun je met enkele draaibewegingen de filtermatten in je drukfilter reinigen. Met de draaibewegingen aan de hendel wordt een knijpmechanisme geactiveerd die zorgt dat vuildeeltjes uit de filtermatten wordt geperst. Doordat in de reinigingsstand de vuildeeltjes niet terug de vijver in gaan, maar bijvoorbeeld richting je tuin of het riool, heb je geen last meer van deze vuildeeltjes in je vijver. Zo heb je letterlijk in een paar handomdraaien je drukfilter gereinigd.

De extra uitvoer is ook gemakkelijk wanneer je bijvoorbeeld het water in je vijver wilt verversen. Je laat de uitvoer dan voor langere tijd aan staan totdat er voldoende water uit je vijver is gepompt om met vers water te kunnen aanvullen.

4. Pomp bij een drukfilter

Vijverpomp bij een drukfilter

Een drukfilter wordt vaak niet geleverd met een pomp. Je hebt een extra vijverpomp nodig om voor een juiste toestroom en druk van vijverwater naar je drukfilter te zorgen. Zorg ervoor dat de vijverpomp de juiste capaciteit heeft. Bij een te lage capaciteit werkt een drukfilter niet goed en bij een te hoge capaciteit kan je drukfilter stuk gaan of lekken.

Bekijk de BluPressure drukfilters van BluGarda.