Vijverpomp koopgids 2024: alles wat je moet weten

Vijverpompen, ze zijn er in alle soorten en maten. Van klein tot groot. Regelbaar of niet-regelbaar. Geschikt voor filter of juist niet. Start je een nieuwe vijver of ben je toe aan vervanging van je oude vijverpomp? Het kan soms een wirwar zijn de juiste pomp voor je vijver te kiezen. We hebben daarom een uitgebreide gids te schrijven zodat je alles weet om een nieuwe vijverpomp te kiezen. Na het lezen van deze gids ben je perfect voorbereid voor het kopen van een nieuwe vijverpomp.

1. Belang van een goede vijverpomp

De vijverpomp is de krachtbron in je vijver. Deze staat vaak 24 uur per dag en 365 dagen per jaar en zorgt voor ciculatie en leven in je vijver. Zonder vijverpomp is het lastig deze circulatie te krijgen. Voor een filter is het essentieel om een vijverpomp te hebben. Ook wanneer je een waterval, beekloop of fontein wilt maken, zul je een pomp als krachtbron nodig hebben.

Vijverpomp voor in vijver

De ene vijverpomp is de andere vijverpomp niet. Zo kan het zijn dat je een te zwakke of te krachtige pomp hebt. Of een die veel onderhoud vereist of snel stuk gaat. Het hebben van de juiste vijverpomp is belangrijk om je vijver in balans te houden. Is de circulatie in je filter te laag? Dan zal je vijver snel vervuilen en kan zelfs ongezond worden voor je vissen om in te leven.

Het is daarom essentieel om een vijverpomp te kiezen die past bij je vijver en overige apparatuur in je vijver. We hebben daarom deze uitgebreide gids gemaakt om je te helpen de beste vijverpomp te kiezen voor jouw situatie. Na het lezen van deze gids.

2. Stappen om juiste vijverpomp te kiezen

Het vinden van de juiste vijverpomp kan een opgave zijn, we helpen je graag met deze zoektocht. Je kunt onderstaande stappen volgen om de juiste vijverpomp te vinden voor jouw vijver

Bepalen voor welke functies je de vijverpomp gaat gebruiken

De vijverpomp is de centrale krachtbron van je vijver. Deze helpt met de circulatie in je vijver en het water in beweging te krijgen. Ga je een nieuwe pomp aanschaffen, check dan waarvoor je de vijverpomp wilt gebruiken, bijvoorbeeld:

  • Als filterpomp filter en/of UV-c apparaat
  • Als fonteinpomp voor een fontein
  • Als watervalpomp voor een waterval
  • Als beeklooppomp voor een beekloop
  • Als skimmerpomp voor een skimmer en filter

Je kunt de pomp soms ook voor meerdere functies gebruiken. Je kunt de uitvoer van de pomp bijvoorbeeld én naar een fontein én naar een waterval laten gaan. Bekijk of je dit voor je vijver wilt en of dit qua afstand, capaciteit en opstelling mogelijk is.

Meten & weten van parameters van je vijver

Om de capaciteit van je pomp te bepalen, is het belangrijk een aantal parameters in je vijver te weten. Zeker voor circulatie bij een filterpomp zijn een aantal parameters belangrijk, hieronder een overzicht van de parameters die je nodig hebt:

Controleren overige apparatuur in je vijver

Heb je andere apparatuur in je vijver? Zorg dan dat de pomp hierbij aansluit of zorg dat de overige apparatuur wordt vervangen met juiste specificaties.

  • Filtersysteem
    Zorg dat je filtersysteem qua capaciteit aansluit op je vijverpomp. Een te lage capaciteit van de pomp kan zorgen voor verminderde werking van het filter. Een te hoge capaciteit kan tot beschadinging van je filter leiden.
  • UV-c apparaat
    Zorg net als bij het filtersysteem dat de capaciteit van de vijverpomp aansluit op je UV-c apparaat. Sluit dit niet aan? Dan kan je UV-c apparaat beschadigd raken door oververhitting of te hoge werkdruk.
  • Fontein
    Is je pompcapaciteit te laag voor de fontein? Dan krijg je er geen mooi fonteinbeeld uit waar je wellicht op hoopte. Is deze te hoog? Dan kan je fontein beschadigd raken of wellicht veel te hoog gaan.
  • Skimmer
    Een skimmer werkt effectief als het water goed wordt afgevangen. Controleer de minimale en maximale capaciteit van de skimmer.

Shop direct

3. Technische specificaties & kenmerken van een vijverpomp

Vijverpompen komen in alle soorten en maten. Het kan soms ingewikkeld zijn de juiste voor je situatie te vinden. Het helpt daarbij om te begrijpen hoe deze pompen van elkaar verschillen. Belangrijk is om hierin de technische specificaties goed te begrijpen.

Technische specificaties op een rijtje

We geven de belangrijkste technische kenmerken voor je op een rijtje:

  • Pompcapaciteit
    De pompcapaciteit (ook wel eens debiet genoemd) wordt vaak uitgedrukt in liter per uur (l/u) of kubieke meter per uur (m3/u). De capaciteit bepaalt hoeveel water de pomp per uur kan verplaatsen. Hoe hoger de capaciteit, hoe meer water je kunt laten circuleren in je vijver. De pompcapaciteit die wordt getoond geeft vaak de capaciteit onder ideale omstandigheden. Weerstand, hoogteverschil en vervuiling van de pomp zorgen ervoor dat de capaciteit afneemt. Hou hier dus rekening mee met kiezen van de juiste capaciteit.
  • Opvoerhoogte
    De opvoerhoogte geeft aan tot hoe hoog de vijverpomp het water kan opvoeren, gemeten in meters. Deze specificatie is belangrijk wanneer je water omhoog wilt pompen naar een waterval of beekloop. Hoe hoger je het water pompt, hoe minder capaciteit je overhoud. Controleer de pompgrafiek te kijken hoeveel netto capaciteit je kunt verwachten dat er over blijft.
  • Energieverbruik
    Het energieverbruik, uitgedrukt in watt, geeft aan hoeveel elektriciteit de pomp gebruikt. Hoe lager het wattage hoe energiezuiniger de pomp en hoe lager je energiekosten. Vergelijk bij energieverbruik altijd de capaciteit en de opvoerhoogte. Het kan zijn dat een pomp laag lijkt in energieverbruik, maar ook een erg lage opvoerhoogte heeft.
  • Aansluitmaten
    De aansluitmaten geven aan welk formaat vijverslang je kunt aansluiten op de pomp. Hoe smaller de diameter van de vijverslang, hoe meer capaciteit er verloren gaat door wrijving. Controleer of de aansluitmaten overenkomen met die van de vijverslang die je al hebt of de aansluitmaten van bijvoorbeeld je filter. Aansluitmaten worden weergegeven in mm of inch.
  • Opstelling
    Vijverpompen worden vaak in het water gezet, maar kunnen soms ook buiten de vijver worden geïnstalleerd. De pomp buiten de vijver installeren kan handig zijn voor onderhoud. Controleer bij de specificaties of de pomp zowel in als buiten de vijver kan worden opgesteld.

Nu weet je de belangrijkste specifacties van een vijverpomp. We duiken nu in overige kenmerken die belangrijk zijn bij aankoop.

Garantie en levensduur van een vijverpomp

Wanneer je een pomp koopt wil je natuurlijk zekerheid dat deze goed en lang blijft werken. De garantie geeft een kijkje in de verwachte levensduur van de pomp.

Wettelijke garantie
Er gelden in veel landen wettelijke garanties op een vijverpomp. Deze wettelijke garantie geeft aan dat je als consument of gebruiker van een product mag verwachten dat deze een redelijke tijd mee gaat.

Fabrieksgarantie
Naast wettelijke garantie heb je fabrieksgarantie. Dit is garantie die een merk of fabriek geeft. Geeft een merk een hoge garantie? Dan kun je verwachten dat ze zelf vertrouwen in hun product hebben dat deze lang mee gaat. Gaat een product defect binnen de fabrieksgarantie en is dit aantoonbaar door een product of fabricagefout? Dan heb je vaak recht op gratis reparatie of vervanging. Controleer bij aankoop goed wat de beloofde garantie is. Dit zegt vaak iets over de betrouwbaarheid en levensduur van de pomp.

Uitzonderingen op de garantie
Er kunnen uitzonderingen op garantie worden gegeven. Denk bijvoorbeeld aan de rotor in de pomp. Dit is een onderdeel dat onderhevig is aan slijtage. Mocht deze kapot gaan heb je niet altijd recht op reparatie of vervanging. Controleer goed welke onderdelen wel en niet onder garantie vallen.

Reparatie bij defect
Het is altijd mogelijk dat producten onverhoopt defect gaan. Of dit nu wel of niet onder garantie valt, het is altijd prettig om te weten dat je deze producten kunt laten repararen. Controleer bij aankoop of het mogelijk is de pomp te kunnen laten repareren.

Andere kenmerken om rekening mee te houden

Naast technische specificaties en garantie zijn er nog een aantal andere kenmerken waar je mogelijk rekening mee wil houden.

  • Regelbare capaciteit
    Bij sommige vijverpompen is het mogelijk de capaciteit van de pomp te regelen. Dit kan handig zijn wanneer je de uitvoer van de pomp exact wil bepalen, bijvoorbeeld voor een waterval, beekloop of drukfilter. De capaciteit is soms regelbaar met een knop op de pomp of met een controller.
  • Vuildoorlaat van vuildeeltjes
    Veel vijverpompen die je in de vijver plaatst komen met een filterkorf. Deze korf is bedoeld om grote vuildelen zoals takjes en blaadjes tegen te houden zodat de pomp niet verstopt of geblokkeerd raakt. Hoe hoger de vuildoorlaat hoe meer vuil je naar je filter kan afvoeren. Hoe kleiner de vuildoorlaat hoe meer de pomp tegenhoudt.
  • Gemak in onderhoud
    Het onderhouden van je apparatuur in je vijver is belangrijk en kan soms veel werk kosten. Het is dan fijn wanneer onderhoud van je pomp gemakkelijk gaat en zonder moeite. Kijk goed of je veel moet schroeven of het openen van producten gemakkelijk gaat. Kijk ook welk onderhoud je moet plegen voor de winter en bij opstart in de lente.

4. Kiezen van de juiste vijverpomp

Met de kennis van de juiste specificaties en kenmerken van je vijver, kun je zoeken naar geschikte pomp.

Soorten vijverpompen

  • Fonteinpomp
    Geschikt om te gebruiken met fonteinset. Kenmerkt zich door kleine vuildoorlaat zodat de fontein niet verstopt raakt. Wordt vaak geleverd met verschillende fontein opzetstukken. Capaciteit moet passen bij de fontein en is vaak regelbaar zodat je de fontein perfect kunt afstellen.
  • Filterpomp
    Geschikt om te gebruiken als vuilwaterpomp naar je filter. Kenmerkt zich door een hoge capaciteit om water in je vijver goed te laten circuleren. Vaak een hoge vuildoorlaat zodat veel vuildelen worden afgevangen. Staat vaak 24 uur per dag en hele jaar aan dus hierbij verstandig om een energiezuinige pomp te selecteren.
  • Regelbare pomp
    Heeft een regelknop waarmee je de capaciteit kunt afstellen op gewenste uitvoer. Kan voor meerdere toepassingen worden gebruikt zoals waterval, beekloop, fontein of filter.
  • Dompelpomp
    Vaak gebruikt om grote hoeveelheden water weg te pompen. Je kunt ze onderdompelen in je vijver om deze leeg te halen en water eruit te pompen.

Matchen van wens en specificaties

Noteer welke specificaties je minimaal moet hebben voor je vijverpomp. Maak bijvoorbeeld een lijstje zoals hieronder:

  • Pomp als gebruik voor waterval
  • Minimale (netto) capaciteit van 2.000 liter / uur
  • Opvoerhoogte van 1 meter naar waterval
  • Opstelling in de vijver
  • Aansluitmaat van 32mm slang
  • Minimaal 3 jaar garantie
  • Pomp hoeft niet regelbaar te zijn, maar wel een pré

Met een lijstje zoals deze, maak je het jezelf makkelijk om de juiste pompen eruit te filteren.

Energieverbruik en jaarlijkse energiekosten

Om je vijver gezond en in beweging te houden staat een pomp vaak 24 uur per dag en 365 dagen per jaar aan. Dit kan voor een groot energieverbruik zorgen. Bij aanschaf is het dan ook belangrijk om te letten op het energieverbruik en efficiëntie van de pomp. Het kan zo zijn dat je bij aankoop bespaart op de prijs van een pomp maar in energiekosten veel hoger uitvalt. Neem daarom deze kosten ook mee in je overweging.

Bekijk ook onze rekenhulp om energiekosten vijverpomp te berekenen.

Budget bepalen voor aankoop

Bepaal het maximale budget dat je wilt uitgeven voor je vijverpomp. Houd hier niet alleen rekening met de aanschafprijs, maar ook met de levensduur en energiekosten van de pomp. Een goede vergelijking is de prijs per jaar te berekenen. Dit doe je door de verwachte energiekosten per jaar te berekenen en de aanschafprijs te delen door de levensduur. Voor de verwachte levensduur kun je bijvoorbeeld de afgegeven garantietermijn gebruiken.

Keuzehulp voor kiezen vijverpomp

Je hebt nu een aardig beeld hoe je het beste een vijverpomp kunt kiezen. Zoals je hebt gemerkt komen er aardig wat punten bij kijken. Een wirwar van technische kenmerken en kosten maken het soms lastig de ideale pomp voor je situatie te kiezen. We hebben daarom een keuzehulp gemaakt om het makkelijk te maken de ideale pomp te kiezen. Aan de hand van je situatie kies je gemakkelijk de beste pomp.

5. Vervangen van je oude vijverpomp

Ga je je oude vijverpomp vervangen? Dan weet je waarschijnlijk al wel een aantal kenmerken die goed zijn of juist aan verbetering toe zijn. We

Controle specificaties oude vijverpomp

Je kunt gemakkelijk achter de specificaties van je oude pomp komen door deze te controleren op het typeplaatje. Deze is verplicht op je vijverpomp en zit vaak aan de onderkant geplakt. Hier lees je een aantal dingen af:

  • Energieverbruik (watt)
  • Capaciteit (liter / uur)

Kun je het typeplaatje niet vinden of is deze onleesbaar geworden? Zoek dan online naar de gevens van de pomp.

Voorbeeld typeplaatje vijverpomp

Voorbeeld van een typeplaatje van een pomp

Verlagen van energiekosten

In de afgelopen jaren zijn de meeste vijverpompen efficiënter geworden. Dit betekent dat ze meer of evenveel water kunnen verplaatsen met een lager energieverbruik. Dit is gunstig voor je energierekening. Het kan zelfs zo zijn dat het loont om je goed werkende oude vijverpomp alsnog te vervangen voor een energiezuinigere nieuwe. Afhankelijk van je energieprijs kun je soms binnen één jaar de aanschafprijs al hebben terugverdiend. Bereken direct de besparing in energiekosten bij aanschaf van een nieuwe pomp.

6. Ontdek BluGarda vijverpompen

Wij van BluGarda hebben de beste vijverpompen getest en geselecteerd voor elke situatie. We zijn altijd eerlijk en transparant over de specificaties van onze producten en helpen je ook graag bij het selecteren van de beste producten voor jouw situatie.

Waarom kiezen voor BluGarda?

Wij geloven in goede en gemakkelijke producten. We helpen je als klant graag om de beste producten te selecteren voor jouw situatie. Ook als dat soms betekent dat we je soms naar een concurrent moeten verwijzen omdat wij het product niet hebben.

We geven 3 jaar garantie op de meeste van producten. Dat is langer dan de wettelijke garantie omdat we onze producten uitgebreid hebben getest en geloven in de betrouwbaarheid van deze producten.

Klantenservice en ondersteuning van BluGarda

Heb je hulp nodig met keuze, installatie of onderhoud? Of is er onverhoopt iets mis met je BluGarda product? Dan helpt onze klantenservice je graag verder. Wij hebben uitgebreide kennis in vijverproducten.

Is een product defect? Dan helpen we je graag deze weer werkend te krijgen. Soms is een defect zelfs zelf te verhelpen. Zo niet, dan repareren we deze graag. Valt dit onder garantie? Dan is dit in de meeste gevallen gratis.

De vijverpompen van BluGarda

We hebben een uitgebreide selectie van vijverpompen. Je kunt kiezen tussen fonteinpompen, filterpompen en regelbare pompen die geschikt zijn voor veel verschillende situaties.

Bekijk hieronder ons assortiment, of doe de keuzehulp om te kijken welk product het beste bij je vijver past.

Shop direct

7. Klaar om te kopen

Het hebben van de juiste vijverpomp voor je vijver is essentieel voor een gezonde en levendige vijver. Daarom is het belangrijk de juiste pomp voor je situatie te kopen. In deze gids heb je gelezen waar je op moet letten bij het kopen van de juiste vijverpomp. Van technische specificaties zoals capaciteit, opvoerhoogte en energieverbruik tot de garantie. Allen zijn belangrijk voor het kiezen van de juiste pomp.

Je bent nu klaar om de juiste vijverpomp te kopen. Ontdek bijvoorbeeld de verschillende vijverpompen van BluGarda of doe onze keuzehulp om de juiste vijverpomp voor je situatie te vinden. Kom je er niet uit? Neem dan contact op met de experts van onze klantenservice en we helpen je graag op weg.

Terug naar blog