Vijveronderhoud gedurende de zomer: alle stappen om je vijver gezond te houden

Goed onderhoud van je vijver is belangrijk om het water in je vijver gezond te houden voor je vissen en planten. In elk seizoen is het weer en klimaat anders en heeft dit impact op je vijver. In de zomer is je vijver vol van leven en in bloei. De temperaturen kunnen erg hoog zijn en er kan droogte ontstaan. Voordat de zomer aanbreekt is het belangrijk al een paar goede voorbereidingen te treffen zodat je vijver gezond blijft.

In dit artikel zullen we alle voorbereidingen en onderhoudstaken tijdens de zomer uitgebreid bespreken. Zo kun je je vijver gemakkelijk onderhouden, blijven je vissen en planten gezond en kun je in de zomer uitgebreid genieten van een levendige vijver!

1. Effecten van het weer in de zomer op je vijver

In de zomer zijn de temperaturen hoog en schijnt de zon veel. Ook kan er in de zomer droogte ontstaan door lang aanhoudende hitte. Het kan zijn dat je vaker water moet aanvullen en de vijver zelfs moet beschermen tegen teveel zon en hitte.

De warmere omstandigheden en verhoging in activiteit kunnen ervoor zorgen dat je een algen explosie krijgt op warme, zonnige, dagen. Water kan troebel worden en vissen kunnen daardoor ziek worden. Zorg er dus voor dat je goed bent voorbereidt op de hitte van de zomer.

2. Hoe bereid je je vijver voor op de zomer?

De zomer staat op het punt te beginnen! Hoe zorg je ervoor dat je vijver klaar is voor deze hogere temperaturen en om de zomer in te gaan?

  • Controleer waterkwaliteit
    Controleer de kwaliteit van je vijver door parameters zoals pH, ammoniak, nitraat en nitriet uit te lezen met een testkit. Zorg ervoor dat je bij uitschieters water ververst, het filter goed werkt en gebruik eventueel middelen om te compenseren.
  • Controleer werking vijverapparatuur
    Controleer regelmatig of je vijverapparatuur goed werkt. Maak vijverapparatuur regelmatig schoon zodat deze effectief blijven werken.
  • Verwijder (organisch) afval uit je vijver
    Verwijder takjes, blaadjes en ander organisch afval uit je vijver. Zo zorg je ervoor dat dit niet gaat ontbinden en voor een vertroebeling van je vijverwater kan zorgen.

3. Welk onderhoud pleeg je tijdens de zomer?

Tijdens de zomer is de activiteit in je vijver erg hoog. Het krioelt van (nieuw) leven. Goed onderhoud, regelmatige controle en juiste apparatuur helpen met het helder en gezond houden van je vijver.

  • Zorg voor een goede filtering
    Controleer regelmatig de werking van de filtering van je vijver. Controleer de stroming en of er niet ergens blokkades zitten. Maak regelmatig vuilkorven van vijverpompen schoon zodat de capaciteit goed blijft. Heb je soms last van een algenbloei? Dan kan een UV-c apparaat uitkomst bieden.
  • Ververs regelmatig vijverwater
    Ondanks goede filtering kunnen bepaalde schadelijke stoffen zich opbouwen. Door hoge temperaturen kan er ook veel vijverwater verdampen. Ververs daarom regelmatig het water in je vijver en voeg nieuw water toe.
  • Voeg meststoffen toe voor planten
    Planten hebben verschillende bouwstoffen nodig om te groeien. Veel hiervan kunnen planten uit de afvalstoffen van vissen en ander organisch materiaal halen (zie ook ons artikel over het eco-systeem in je vijver). Toch kan het raadzaam zijn om planten (zeker in de lente) te helpen met extra meststoffen. Zo groeien je planten sneller en beter en staan ze later in de lente en zomer beter in bloei.
  • Bescherm tegen extreme hitte en overmatige zon
    Je kunt je vijver tegen extreme hitte en overmatige zon beschermen door een doek hoog boven je vijver te spannen. Dit voorkomt dat de watertemperaturen extreem oplopen en dat er niet teveel zonlicht in je vijver komt.
  • Snoei planten bij
    Snoei planten eventueel bij wanneer deze teveel woekeren. Zo zorg je dat je vijver er mooi blijft uit zien. Controleer altijd per plant wat de beste verzorgingstips zijn.

4. Vijver voorbereiden op de vakantie

Ga je tijdens de zomer op vakantie? Dan is het slim om je tuin & vijver hierop goed voor te bereiden. Bij een goede voorbereiding en met de juiste apparatuur kun je prima 2-3 weken op vakantie zonder dat er onderhoud van anderen nodig is voor je vijver. Je kunt de volgende voorbereidingen treffen:

  • Ververs en vul water in je vijver aan
    Zorg dat vlak voor de vakantie het water in je vijver is ververst. Vul het water in je vijver goed aan. Tot meer dan je normaal wellicht doet. Zo zorg je ervoor dat bij veel verdamping met warme temperaturen er voldoende water in je vijver over blijft.
  • Maak filtermateriaal schoon en verwijder opstoppingen
    Maak filtermateriaal schoon volgens instructies in de handleiding en verwijder eventuele verstoppingen. Zo zorg je dat de filtering optimaal blijft werken tijdens je vakantie.
  • Zet vijverapparatuur op tijdschakelaar
    Doe je normaliter zelf een fontein of waterval aan en uit? Zet hier dan een tijdschakelaar op zodat dit automatisch gebeurd tijdens je vakantie. Een waterval en fontein kunnen erg nuttig blijven voor een goede zuurstoftoevoer in je vijver.
  • Installeer een visvoeder automaat
    Met een visvoeder automaat zorg je ervoor dat je vissen gevoerd worden, ook wanneer je met vakantie bent. Zo hoef je niet aan vrienden, familie of buren te vragen of ze dagelijks je vissen voeren. Koop de automaat ruim voor je vakantie en stel deze 1-2 weken van tevoren al helemaal in. Zo kun je goed testen en bijstellen wanneer je op vakantie bent en voorkom je dat je last-minute nog iets moet regelen.

Lukt het niet om een visvoeder automaat in te stellen? Vraag dan of anderen voor je de vissen voeren. Schrijf duidelijke instructies over hoeveel en wanneer de vissen te voeren.

5. Tips voor apparatuur in je vijver tijdens de zomer

Wij adviseren het volgende voor je vijverapparatuur in de zomer:

  • Controleer UV-c lampen op werking en vervang deze wanneer deze verminderde werking hebben
  • Vervang eventueel filtermateriaal wanneer deze beschadigd zijn of mindere werking hebben

6. Na de zomer

De zomer is (bijna) afgelopen en de herfst komt eraan! Dit betekent dat je vijver van volle bloei, langzaam overgaat naar koudere temperaturen en herfst. Lees in ons artikel alles over hoe je je vijver kunt voorbereiden op de herfst.