Vijverpomp op zonne-energie
Er duiken steeds meer vijverpompen op zonne-energie op. Wat is het en wat zijn de voordelen en nadelen? Kan ik deze vijverpomp gebruiken in mijn vijver en werkt deze in de nacht ook? Is een vijverpomp op zonne-energie ook beter voor het milieu dan een normale vijverpomp die ik op het stroomnet aansluit? In dit artikel beantwoorden we al deze vragen en aan het einde weet je: is een vijverpomp op zonne-energie geschikt voor mij?
1. Wat is een vijverpomp op zonne-energie
Om water in beweging te krijgen in je vijver heb je een pomp nodig. Met een vijverpomp kun je ervoor zorgen dat water naar een vijverfilter, UV-c apparaat, waterval of fontein stroomt. Een pomp is hiervoor vaak dag- en nacht in werking en kan daardoor veel stroom verbruiken. Deze stroom komt normaliter van het stroomnet.
Door een speciale vijverpomp te kopen met zonnepaneel (ook wel eens solar vijverpomp genoemd), kun je je vijverpomp direct laten werken op de energie van de zon. Zo hoef je geen stroom meer uit het stroomnet te gebruiken en kun je energie besparen op je energie rekening. Echter is een vijverpomp on zonne-energie niet altijd goedkoper of de meest duurzame oplossing voor je vijver. In dit artikel lichten we de voor- en nadelen daarvan toe.
2. De voor- en nadelen van een vijverpomp op zonne-energie
Een vijverpomp die werkt met een zonnepaneel heeft een aantal voordelen en nadelen. We zetten ze hieronder voor je op een rijtje:
Voordelen
- Je hoeft geen stroomkabel aan te leggen tussen je vijverpomp en stopcontact
- Plekken die ver van een stopcontact liggen kun je hierdoor toch makkelijk van een pomp voorzien
- Je bespaart energie op je stroomnet rekening doordat de vijverpomp de energie uit een zonnepaneel haalt
Nadelen
- Je hebt een zichtbaar zonnepaneel naast je vijver staan
- Het is niet altijd goedkoper, omdat je ook voor het (dure) zonnepaneel en de accu moet betalen
- De vijverpomp werkt 's nachts niet omdat de zon dan niet schijnt. Je vijver is dan niet meer in beweging. Je hebt een accu nodig
- Het vermogen van een vijverpomp met zonnepaneel is vaak erg laag. Meestal kun je minder dan 1.000 liter / uur verplaatsen
3. Vermogen van vijverpomp op zonne-energie
Bij het kiezen van een pomp op de energie van de zon is het belangrijk om te bepalen waar je de pomp voor nodig hebt en hoeveel vermogen deze gebruikt. De grootte van je vijver en de hoogteverschillen zijn hierin ook van belang. Het vermogen op zonne-energie is vaak beperkt, doordat de energie die door het zonnepaneel wordt opgewekt vaak laag is.
De meest gangbare modellen hebben een capaciteit tussen de 200 en 1.000 liter per uur. Deze capaciteit is afhankelijk van hoeveel de zon schijnt en hoe hoog het water gebracht moet worden.
Gebruik als fontein
De meeste vijverpompen op zonne-energie komen meegeleverd met een fonteinset. Hierdoor kun je de uitvoer direct als fontein gebruiken. Het voordeel is dat je verder geen slangen hoeft aan te sluiten op de pomp en geen verlies hebt in vermogen. Het kan wel zijn dat bij minder zonneschijn de fontein sterkte minder wordt en er dus minder mooi uit ziet.
Gebruik voor UV-c apparaat
Gebruik voor UV-c apparaat raden wij sterk af. De reden hiervoor is dat een UV-c apparaat niet droog mag vallen. Wanneer de watertoevoer wordt afgebroken, kan een UV-c apparaat oververhitten.
Gebruik voor filter
Gebruik voor filter raden wij sterk af. De reden hiervoor is dat je een filter het liefst dag en nacht wilt laten werken. Schommelingen in werking kan de effectiviteit van je filter enorm vertragen.
Gebruik voor waterval of beekloop
Je kunt de uitvoer van je vijverpomp aansluiten op een waterval of beekloop. Hoeveel vermogen je hiervoor nodig hebt kun je berekenen aan de hand van onze keuzehulp voor capaciteit bij een waterval. Voor de meeste watervallen zal een pomp op zonne-energie niet voldoende uitvoer geven om een mooie waterval te creëren. Het hoogteverschil hiervoor is meestal te hoog.
4. Is een vijverpomp op zonne-energie beter voor het milieu?
Een vijverpomp op zonne-energie maakt direct gebruik van duurzame energie: de zon. Hierdoor zorg je ervoor dat er geen 'vuile' energie hoeft te worden opgewekt om je vijverpomp te laten draaien. Er zijn echter wel een paar mitsen en maren.
Accu van vervuilende materialen
Bij sommige pompen op zonne-energie komt ook een accu mee. Hiermee zorg je dat deze ook in de nacht kan werken (mits die voldoende is opgeladen). Echter zit er in een accu vaak lithium. Het winnen van lithium kan vervuilend zijn waardoor het produceren van een vijverpomp op zonne-energie dus slechter voor het milieu kan zijn.
Extra zonnepaneel bij geproduceerd
Er zal een extra zonnepaneel worden geleverd bij je vijverpomp. Deze zonnepanelen zijn vaak van slechte kwaliteit en hebben een laag rendement, maar ze kosten wel geld om te produceren.
Heb je zelf al zonnepanelen op je dak? Dan kun je hier beter gebruik maken van een normale vijverpomp met stekker en profiteren van de opgewekte energie op je dak.
5. Energie besparen met vijverpomp
Om energie én geld te besparen op je maandelijkse energierekening hoef je niet per se een vijverpomp op zonne-energie te kopen. Het kan al voordelig zijn om een nieuwe generatie energiezuinige vijverpomp te kopen. Deze kunnen bij een lager energieverbruik toch een hoog vermogen opwekken.
Tips om energie te besparen met je vijverpomp
- Koop een nieuwe generatie energiezuinige vijverpomp
- Koop een regelbare vijverpomp om het vermogen af te stemmen met wat je exact nodig hebt.
- Koop een alles-in-een vijverfilterset waarmee je met één product je volledige vijver kunt filteren
- Zet je vijverpomp in de winter uit als je vijver dit toelaat
- Zet je vijverpomp in de nacht uit met een timer als je filtersysteem dit toe laat. Zorg dat je en UV-c apparaat eventueel ook direct uitschakelt
- Schakel je fontein uit wanneer je op vakantie bent of zet deze op een timer om de beluchting nog aan te houden
Lees alle tips en meer over energie besparen met je vijverpomp
6. Conclusie
Het kan erg handig zijn om een vijverpomp te kopen op zonne-energie. We hebben de voordelen en nadelen benoemd en
Wanneer kiezen voor een vijverpomp op zonne-energie:
- Je hebt een kleine vijver en wilt hier een kleine fontein in plaatsen
- Je hebt geen stopcontact in de buurt van je vijver
- Je hebt zelf geen zonnepanelen op je dak
- Je hebt geen groene stroom abonnement en wilt besparen op je maandlasten
Waarom niet kiezen voor een vijverpomp op zonne-energie:
- Je hebt veel vermogen nodig voor bijvoorbeeld een filter, UV-c, fontein of waterval
- Je moet de pomp dag-en-nacht laten draaien
- Je bezit zelf zonnepanelen op je dak en kunt daar overdag van profiteren
- Je kiest voor een energiezuinige vijverpomp en bespaart
- Je hebt al een duurzaam energie abonnement