BluGarda BluFlow Vijverpompen

BluGarda BluFlow vijverpomp

Niet iedereen realiseert zich dat vijverpompen vele malen zwaarder belast worden dan welk ander elektrisch apparaat dan ook. En dat met wisselvallige bedrijfsomstandigheden (vuil, zand etc.) en nagenoeg geen onderhoud, want eenmaal uit het zicht wordt dat vaak verzuimd.

De constructie van vijverpompen moet dus degelijk zijn en daarnaast ook nog zuinig omgaan met energie, want in een huishouden wordt de vijverpomp nog wel eens vergeten als het gaat om energiebesparing, terwijl ze vaak 24 uur per dag en 365 dagen per jaar in werking zijn. Bereken hier hoeveel je kunt besparen door over te stappen op de nieuwe generatie vijverpompen van BluGarda.

Onze BluFlow Vijverpompen beschikken over een aantal specifieke kenmerken:

 • De motor is volledig waterdicht om onder water te kunnen werken.
 • De stroomkabel moet (wettelijk verplicht) van rubber zijn, waterdicht aangesloten met een lengte van 10 meter en een aangegoten stekker.
 • Pompas en glijlagers worden gesmeerd door het vijverwater, dit noemen we 'natte motortechniek'. Deze delen zijn gemaakt van slijtvast keramiek.
 • De motoren zijn geschikt voor continugebruik en werken heel erg geruisarm.

Bekijk onze BluFlow Vijverpompen


De techniek van onze BluFlow vijverpompen nader toegelicht
Open waaier
BluFlow pompen zijn voorzien van een open waaier en verpompen water met vuildeeltjes zonder te verstoppen.

Toepassingen
Vooral als filterpomp om het vervuilde water naar een filter te pompen, maar ook als circulatiepomp voor beekloop, waterval of waterornament. Omdat de pomp in staat is vervuild water te verpompen, is nagenoeg geen onderhoud aan de pomp nodig. De pomp heeft alleen een filterkorf om grotere vuildelen tegen te houden en natuurlijk om de vissen bij de pomp vandaan te houden.

Pompgrafiek of prestatiecurve
De opbrengst van een vijverpomp is af te lezen in een prestatiecurve van het betreffende type. Hierin is de maximaal haalbare opvoerhoogte in meters af te lezen en de maximaal haalbare capaciteit in liters per uur.

De netto opbrengst van een van pomp wordt bepaald door de opvoerhoogte (hoogteverschil waterspiegel tot hoogste punt uitloop) en de weerstand die het doorstromende water ondervindt in slang, leiding, bochten etc. 

Om de uiteindelijke opbrengst van de pomp gemakkelijk vast te stellen is een capaciteitstabel samengesteld met de beschikbare pomptypes. Na selectie van slanglengte en diameter en opvoerhoogte kan de opbrengst afgelezen worden die nog overblijft bij het betreffende pomptype. Die opbrengst is weer bepalend voor de keuze van een filter, UV-c apparaat of het aanleggen van een waterval of beekloop.

De opstelling van een vijverpomp
Onder water
In veel gevallen wordt een vijverpomp op de bodem van de vijver geplaatst.
Let nog even op de volgende punten:

 • Plaats de pomp op een stabiele en vlakke ondergrond
 • De pomp mag niet verticaal geplaatst worden
 • Nooit de pomp aan de stroomkabel uit de vijver nemen
 • Een slangkoppeling tussen pomp en slang is erg gemakkelijk
 • Bij werkzaamheden in/aan de vijver stroom altijd uitschakelen

Tip: De afvoerslang kan op een wanddoorvoer aangesloten worden, dan blijft de slang mooi uit het zicht.

Boven water
De BluFlow pompen mogen buiten de vijver geplaatst worden in "droogopstelling". Het is echter van groot belang dat de pompen altijd onder de waterlijn van de vijver staan. Toeloop van water naar de pomp is noodzakelijk om drooglopen te voorkomen. De pompen mogen niet verticaal geplaatst worden.

Let verder op de volgende punten:

 • De zuigleiding zo kort en recht als mogelijk houden om weerstanden te vermijden.
 • De diameter van de zuigleiding altijd groter aanhouden als de aansluiting van de pomp.
 • Vermijd bochten in de zuigleiding, dit voorkomt extra weerstand en luchtophopingen.
 • Plaats koppelingen en afsluitkranen in de zuig- en persleiding om de pomp te kunnen demonteren.