Documentation Title

Soorten vijverpompen

Er zijn verschillende soorten vijverpompen, zoals:

  • Vuilwaterpomp & filterpomp
  • Fonteinpomp
  • Alles-in-één pomp

In dit artikel zullen we verschillende soorten vijverpompen uitleggen en hun werking.


Vuilwater & filterpomp

Een vuilwaterpomp is geschikt om te gebruiken voor het aanzuigen van vuil water. Dit is ideaal voor het filteren van je vijverwater. Door vuildelen af te voeren naar je filter, zullen deze je vijver minder vervuilen. Vuilwaterpompen kenmerken zich met grote doorvoergaten en een interne pomp die grote vuildelen aan kan.

Vuilwaterpompen kun je niet gebruiken als fonteinpomp. De vuildelen zullen de fontein namelijk snel verstoppen.

Ben je op zoek naar vuilwaterpompen of filterpompen? Dan zijn onze BluFlow vijverpompen geschikt. Ze bezitten over een zuigkorf met grote gaten die vuildelen tot 8 mm doorsnee gemakkelijk doorlaat. Vuildelen kunnen ook gemakkelijk verpompt worden naar een filter zodat het water gezuiverd wordt, zonder dat de pomp verstopt raakt.


Fonteinpompen

Fonteinpompen zijn geschikt als pomp om een fontein aan te bevestigen. Je kunt direct op de pomp zelf een fontein plaatsen. De pomp is vaak in flow regelbaar, waardoor je de sterkte van de fontein kunt aanpassen. Je kunt de fonteinbeelden afwisselen door andere fonteinkoppen erop te draaien.

Je plaatst een fonteinpomp op de bodem of op een aantal stenen in je vijver.


Alles-in-één vijverpomp met filter

Een vijverpomp met filter bevat naast pomp ook filtermateriaal om het water in je vijver te filteren en reinigen. Zo heb je met één product alles in je vijver om het water in beweging te brengen en te filteren.

De BluFilter van BluGarda bevatten ook de mogelijkheid om naast pomp, filter én UV-c apparaat een fonteinkop te installeren.


Weerstand voor vijverpompen

Opvoerhoogte

De opvoerhoogte is de verticale afstand tussen waterspiegel en hoogste punt waar het water naar toe wordt gepompt.

Tip: Als de pomp op de vijverbodem staat, hoef je de afstand tussen pomp en waterspiegel niet mee te tellen als opvoerhoogte !

Slangweerstand

Water dat door een slang stroomt ondervindt wrijvingsweerstand, hoe nauwer de slang is, hoe meer weerstand; de capaciteit van een pomp neemt af bij hoger oplopende weerstand.

Kies voor gewapende spiraalslang met een gladde binnenzijde en een diameter, die overeenkomt met de grootste aansluitmaat van de meegeleverde slangkoppeling van de vijverpomp.


Hoe werkt een pompgrafiek?

Een pompgrafiek laat je in één oogopslag zien hoe goed een pomp werkt onder verschillende omstandigheden. Op de grafiek zie je twee dingen: hoeveel water de pomp kan verplaatsen en hoeveel druk de pomp kan leveren. Dit is handig om te weten, want soms moet een pomp water omhoog pompen of door een smalle slang duwen. Met een pompgrafiek kies je makkelijker de juiste pomp voor jouw klus, zodat je niet te veel energie verspilt of je pomp te snel slijt.