Documentation Title

Onderhoud Algemeen

De veiligheidsvoorschriften in acht nemen!

Het filter is onderhoudsarm, maar niet onderhoudsvrij!

Neem de stekker uit de contactdoos voordat de set uit het water genomen wordt! Om de levensduur van de set te verlengen en een probleemloze werking te garanderen, adviseren wij regelmatig onderhoud en reiniging uit te voeren. Met weinig handelingen kan elke persoon al het onderhoudswerk probleemloos uitvoeren.

Het filter nooit buiten het water in werking zetten, dit kan leiden tot onherstelbare schade.

Bekijk hier de lijst met onderdelen voor de BluFilter 2009.


Filterspons & materiaal reinigen

Reinigen van filterspons en filtermateriaal is afhankelijk van de mate van vervuiling.

Als de capaciteit afneemt is reinigen nodig, controleer dat in de eerste maanden na plaatsing van het filter met enige regelmaat.

  1. Draai de gemonteerde fontein of slangaansluiting (22-26) van het filter, open de clips, vervolgens kan het filterdeksel en de spons uit de behuizing worden genomen.
  2. Filterspons (4 & 17) en reinigen onder stromend water, gebruik hiervoor nooit reinigingsmiddelen.


UV-c apparaat demonteren & reinigen

Vermijd handcontact met de lamp: UV-c lamp met een doekje vasthouden

Vijverwater stroomt in de behuizing langs het kwartsglas, waardoor na enige tijd (kalk)aanslag op de het glas ontstaat. UV-c licht zal daarom minder goed het doorstromende water bereiken, waardoor de werking vermindert. Het kwartsglas samen met het filtermateriaal periodiek reinigen.

De UV-c lamp met kwartsglas (16-18) kan heel eenvoudig uit de behuizing worden genomen door de schroeven met een schroevendraaier los te draaien. Daarna kan de UV-lamp met kwartsglas losgekoppeld worden door deze een slag naar links te draaien.

  1. Reinig het kwartsglas; wartel opendraaien en glas uit behuizing nemen. Gebruik geen reinigingsmiddelen, glas met doekje of zacht borsteltje reinigen onder stromend water. Glas goed afdrogen aan binnenzijde en weer monteren.
  2. UV-c lamp elk seizoen, of na 8.000 branduren vervangen. De lamp brandt na deze periode nog wel, maar de UV-c straling is minimaal, omdat het gas in de lamp verbruikt is. De lamp uit de houder nemen en nieuwe lamp monteren.


Pomp demonteren & reinigen

De rotor met waaier kunnen vervuilen door kalkhoudend water. Kalkafzettingen kunnen de pomp blokkeren, als reinigen niet op tijd gebeurt.

Controleer dat vooral in de eerste maanden van gebruik regelmatig. De mate van vervuiling is geheel afhankelijk van de waterkwaliteit. Bij overbelasting van de motor zal de ingebouwde motorbeveiliging de pomp uitschakelen, deze kan ook weer na enige tijd inschakelen als de motor te warm was en weer is afgekoeld. Als in- en uitschakelen voortduurt, kan onherstelbare schade ontstaan aan de motor.

  1. Pomphuis tegen de klok in een slag draaien en van motor afnemen.
  2. Rotor reinigen onder stromend water.
  3. Pomphuis aan binnenzijde reinigen onder stromend water.